Besøk gjerne våre nye nettsider på kfuk-kfum.no

Andakt: Be som du kan

Har du prøvd å google «prayer»? Gjør du det, vil du finne mange bilder av mennesker som ber. Når jeg ser på bildene, opplever jeg at de utstråler en ro. De gir en god påminnelse om at bønnen gir en «time out». 

Pusten blir roligere, hjertet slår litt saktere. 

En av de sterke tingene jeg opplevde i 2015, var å se videoer av ungdom som snakker om tro, tvil og undring, spilt inn på Ten Sing Seminar. Videoene ble laget for å brukes sammen med boka «Nøkler til livet», som inneholder opplegg for samlinger med ungdommer. Men de kan også sees uten å bruke boka. I videoen om bønn snakker ungdommer om hvordan bønn er et verktøy i hverdagen. Bønn er en hjelp til å leve med utfordringer, sorger og gleder. 

Her kan du se videoen


Hvordan kan man be? 

Det er så lett å tenke på hvordan bønn bør være. Finner jeg de riktige ordene? Greier jeg å konsentrere meg? En klok dame jeg kjenner, Ulla Käll, sier følgende: «Be som du kan og ikke som du ikke kan. (…) Raskeste veien til et ekte møte er å la det være som det er, ikke som det burde være. Å la det være som det er, og så si det direkte til ham.» 

Med andre ord: «Vær deg selv», også i bønnen. Pust inn og pust ut, og hvil. I bønnen kan vi fullt og helt være oss selv, og i bønnen kan vi stå opp for andre ved å nevne dem for Gud. Bønn hjelper oss til å være til stede her og nå. Slik bringer bønn oss nærmere verden og andre mennesker. I stillhet eller med ord. På bussen eller på stuegulvet. Pust inn, og pust ut. Så enkelt kan det være. Det er fantastisk, ikke sant?

Vær deg selv. Stå opp for andre.