Besøk gjerne våre nye nettsider på kfuk-kfum.no

Andakt: Kan du holde på en hemmelighet?

Kan du holde på en hemmelighet?  

Andakt over 1 Kor 15,50-57 

Jeg har noe fint som jeg vil dele med deg. Det er en god hemmelighet.


Det er Jan Christian Kielland, programutvikler for tro og identitet i Norges KFUK-KFUM som har skrevet denne andakten.

Har du hatt en god hemmelighet? Kanskje har du en hemmelig julegave som det kiler i magen når du tenker på. Kanskje har du vært med på å arrangere et hemmelig overraskelsesselskap, og du sendte lure smil til de andre som skulle være med på. Kanskje har du allerede kjøpt noen julegaver som du har gjemt på et hemmelig sted og ikke forteller noen om. Jeg har en sånn god hemmelighet som jeg gjerne vil dele med deg. Er du klar til å høre om den? 

Det er en hemmelighet som kirka har båret på i mange, mange hundre år. Den har blitt visket i store katedraler og i små landsbykirker. Den har blitt skrevet ned på fremmede språk og lest og tolket fra eldgamle bøker og skrifter. Den har blitt fortalt til barn som ligger i senga og skal sove, og til gamlinger som ligger på sykehjemmet. Det er den vakreste og mest forunderlige og fantastiske hemmeligheten som finnes. Nå har den kommet hit til kirka vår. Før jeg forteller den til deg, vil jeg fortelle om en sommerfugl og et frø.  

Sommerfuglen

For hvis du har sett en sommerfugl bli til, så vet du noe om denne hemmeligheten. Har du sett den lille larven som blir til en puppe? Den ser helt død ut. Hvis du pirker borti den, så rører den ikke på seg. Den bare ligger der. Og hvis du ser den for første gang, så tror du kanskje at «det var det». Larven er død. Men inne i puppen skjer det noe hemmelig. Larven får vinger. En dag kjemper den seg ut av puppen. Hva har den blitt til da? En sommerfugl! Den som så ganske død ut, har blitt til en av Guds vakreste skapninger. 

Frøet

Og hvis du også har sett et frø vokse, så vet du noe om hemmeligheten jeg vil dele med deg i dag. Har du lagt et korn eller et lite frø i jorda? Kanskje har du plantet blomsterløk i hagen nå i høst eller kanskje planter du solsikkefrø utenfor huset til våren? Hvis du har plantet noe, så vet du at alt ser dødt ut etterpå. Du ser bare den mørke, fuktige jorda som har lukket seg rundt frøet. Hvem skulle tro at frøet eller kornet kunne bli til noe mer? Likevel: Hvis du venter, så skjer det. En liten grønn spire dukker opp. Den strekker seg mot lyset, og snart åpner den seg til et kornaks eller en blomst. Det som så dødt ut, var en levende gave fra Gud til oss. 

Den store hemmeligheten

Nå har du hørt om sommerfuglen og frøet. Nå vil jeg fortelle deg om den store hemmeligheten. Den store hemmeligheten er: Hele verden, hele livet, og både du og jeg, er litt som sommerfuglen og frøet. I verden og i livet mitt og ditt kan det se ut som om det vonde skal vinne. Mennesker dør av sykdommer og sult. Vi rammes av ulykker og katastrofer. Vi kan bli deprimerte og lei oss. Vi blir uvenner og vi utkjemper kriger. Det vonde er en del av verden og en del av oss. Men Jesus lover oss at det vonde ikke vinner til slutt. Døden har ikke det siste ordet. Det vi har ødelagt er ikke knust for alltid. En gang skal alt bli helt og vakkert. Det skal ikke lenger være noen død. Vi skal ikke lenger gjøre hverandre noe vondt. Gud skal skape en ny himmel og en ny jord hvor alt er bare godt. 

Fortsatt er dette en hemmelighet, men en gang skal alle få vite det. Underveis mot at alle skal få vite den store hemmeligheten, får vi noen tegn. Det gode vinner små kamper. Fredsprisvinnerne gir oss eksempler på det. Malala er et eksempel på det. Hun forsvarte barns rett til å gå på skole. Hun ble truet og hun ble skutt. Men hun overlevde, og hun forsatte å snakke høyt om barns rettigheter. Det gode har vunnet mange kamper gjennom Malala. Kailash Satyarthi er et annet eksempel på at det gode seirer. Sammen med organisasjonen Bachpan Bachao Andolan har han befridd 80.000 barn fra barnearbeid. Hver gang mennesker kjemper for det gode, kan vi se tegn til at den store hemmeligheten er sann. Det Jesus fortalte oss, er virkelig sant. 

Kan du holde på en hemmelighet?

Kan du holde på en hemmelighet? Ja, det er jeg sikker på at du kan. Men akkurat denne hemmeligheten skal du slippe å holde på. I bibelteksten i 1 Korinterbrev 15 sier Paulus til oss: Tro på hemmeligheten! Del den med andre. Alt er vakrere enn vi kan tro. Alt ender bedre enn vi tror. Fortell det til venner, klassekamerater, slektninger: Det vonde har ikke siste ordet. Vi skal alle forvandles. Vi skal bli nye. Jorda skal bli ny. Alt skal bli så fantastisk godt og vakkert. 

Har du sett kornet? 

Har du sett sommerfuglen? 

Jesus er seierherren som overvinner det onde. Ham være ære for kjærligheten som er sterkere enn døden!

Caption / Bildetekst