Besøk gjerne våre nye nettsider på kfuk-kfum.no

Andakt: Kjærlighet

Hva er den sterkeste kraften som finnes, men som kan bli borte på et øyeblikk? Hva er verdens beste lokkemiddel og salgstriks? Hva blir mest misbrukt og fordreid? Hva kan bare mottas som en gave, men samtidig koste blod, svette og tårer? Hva kan man mangle selv om man har alle penger, all berømmelse, alle biler, all god mat, alle feriereiser og all fritid som kan tenkes? Hva gjør mennesker i stand til å gi opp seg selv, sine drømmer om penger og berømmelse, for å hjelpe andre? Hva er det vi mennesker lengter mest etter?

Johannes skriver så blekket spruter. En hemmelighet bruser i brystet hans. Han har skjønt det! Han har funnet nøkkelen som åpner trange lenker som livet kan låses i! Nå får han ikke ordene fort nok ned på papiret: “Mine kjære, la oss elske hverandre! For kjærligheten er fra Gud, og hver den som elsker, født av Gud og kjenner Gud. (…) Mine kjære, har Gud elsket oss slik, da skylder også vi å elske hverandre. Ingen har noen gang sett Gud. Men dersom vi elsker hverandre, blir Gud i oss, og hans kjærlighet er fullendt i oss” (Bibelen, Første Johannesbrev, kapittel fire, vers sju og vers elleve og tolv).

Johannes ser på ordene. Blir det for teoretisk? Han tenker på moren som gir dagens siste brødstykke til barna sine. Han husker gutten som tok skylden da kameraten knuste en av morens tallerkener: “Det var jeg som gjorde det”. Han ser for seg jenta som roper “Stopp!” når guttegjengen jager gatas mobbeoffer. Johannes grubler. Greier han å fortelle hvor fantastisk kjærligheten er, bare ved hjelp av ord? Han må bare satse på det. Han lar ordene stå.

Elsker deg uansett

Nesten 2000 år senere kan vi lese Johannes sine ord, nå i en helt ny bibeloversettelse. Overalt rundt oss snakkes det om kjærlighet. Mange vil fortelle oss hva kjærlighet er, og mange vil tilby oss kjærlighet. Husker du Lena fra Tyskland som vant Grand Prix-finalen i Oslo 2011? Hun sang: “Whether you are sweet or cruel, I’m gonna love you either way.” I sangen forteller hun at hennes kjærlighet ikke kan eller skal fortjenes eller betales for. Uansett hva den hun synger til gjør, vil hun elske. Dette må være gjenskinnet av Guds kjærlighet, små diamanter lagt i hjertene våre for å skinne for andre. Lenas sang kunne vært Guds sang til oss: «Jeg kommer til å elske deg uansett».

Elsker deg hvis du…

Men ikke alt som markedsføres som kjærlighet, er det. Noen forteller oss at vi må gjøre være gode nok for at andre skal kunne bli glad i oss. “Kjøp denne deodoranten, så kommer jentene til å følge etter deg”. “Gå med disse klærne, så kommer gutten til å elske deg”. “Få denne jobben, så komme alle til å beundre deg”. Noen kan oppleve dette også i forholdet til venner, familie eller kjæreste. De kan få høre: “Hvis jeg skal være glad i deg, må du gjøre dette”. Kjærlighet som stiller betingelser, er bare halvveis kjærlighet. Den forlater oss når vi ikke er gode nok, ikke presterer eller kjøper det riktige. Slik er ikke Guds kjærlighet. Gud kan aldri la være å elske oss, uansett hvordan vi er eller hva vi gjør.

Gud greier ikke la være å bry seg

Guds kjærlighet må sammenlignes med den vakreste og sterkeste kjærligheten vi mennesker kjenner. Jesaja skriver i Det Gamle Testamentet:: “Kan en kvinne glemme sitt diende barn og ikke ha ømhet for sønnen hun fødte? Og selv om en mor kan glemme, så vil jeg aldri glemme deg.” (49,15). Den som er glad i andre, risikerer å bli skuffet, å bli avvist og å bli utnyttet. Den som elsker, risikerer å bli såret. Den som elsker, greier ikke å la være å bry seg og å hjelpe. Slik kan vi mennesker av og til greie å elske hverandre. Og slik elsker alltid Gud oss. Derfor skapte Gud oss. Derfor ble Gud menneske gjennom Jesus, og døde for oss. Og derfor er Gud nær hos alle mennesker i dag. Er det rart Johannes ble ivrig?

La oss elske hverandre

I Bibelen, i 1. Johannes brev, i kapittel 4 vers 7 og i vers 11 og 12 står det:

Mine kjære, la oss elske hverandre! For kjærligheten er fra Gud, og hver den som elsker, født av Gud og kjenner Gud. (…) Mine kjære, har Gud elsket oss slik, da skylder også vi å elske hverandre. Ingen har noen gang sett Gud. Men dersom vi elsker hverandre, blir Gud i oss, og hans kjærlighet er fullendt i oss.