Besøk gjerne våre nye nettsider på kfuk-kfum.no

Andakt: Pinsen er et puslespill

pinsen er et puslespill

«Jeg lar dere ikke bli igjen som foreldreløse barn. Jeg kommer til dere. Snart ser ikke verden meg lenger. Men dere skal se meg, for jeg lever, og dere skal også leve." (Joh. 14, 18-19)

AKTIVITET: LEGGE PUSLESPILL (Evt. som konkurranse å bli ferdig på kortest mulig tid.)

PUSLESPILL

Å legge puslespill kan være spennende. Men en gang jeg hadde holdt på med et stort puslespill i mange dager, ble det plutselig helt grusomt. Det manglet en brikke! Jeg lette overalt, men jeg fikk ikke gjort bildet ferdig. Det var kjempeirriterende…

Puslespill er uansett en stilig oppfinnelse. Først er det bare masse brikker som ikke gir noen mening. Vi forstår ikke hva dette er for noe, eller hva det skal bli til slutt. Men så begynner brikkene etter hvert å passe sammen – og SÅ, etter å ha holdt på med det en stund, ser vi hvor bitene skal. Da blir det et bilde. Da ser vi hva det er.

nye brikker

I ukene mellom påske og pinse får vi utdelt mange forskjellige brikker som det ikke er så lett å finne ut av. Mange fortellinger i Bibelen gir oss små biter av et stort bilde som kan være vanskelig å se. På en av brikkene ser vi noen jublende damer. De kommer fra graven der Jesus ble lagt. Noen engler har nettopp fortalt dem at Jesus er blitt levende igjen. Han har vunnet over døden! Damene er kjempeglade og er på vei til de andre vennene til Jesus for å fortelle hva som har skjedd.

Disiplene blir ikke like glade med én gang. De sitter med noen andre puslespillbrikker, og de passer ikke sammen. Og i hvert fall ikke med den nye brikken som damene kommer med. Disiplene er triste, og de er redde. Jesus ble tatt ifra dem på en grusom måte. Tatt til fange og drept.

Men før det hadde han gitt dem mange andre brikker. Han hadde sagt og gjort så mye fint. Mye merkelig også, forresten. Han hadde gjort folk friske. Han gav mat til 5000 sultne ved hjelp av en matpakke. Han sa at han var livets brød. Han sa at han kom til å dø, men at han skulle stå opp igjen etter 3 dager. Og han sa: «Jeg lar dere ikke bli igjen som foreldreløse barn. Jeg kommer til dere.

Snart ser ikke verden meg lenger. Men dere skal se meg, for jeg lever, og dere skal også leve.» (Joh. 14, 18-19)

hele bildet

De hadde fått mange puslespillbrikker, men de så ikke bildet. I dagene etter påske fikk de møte Jesus igjen. Likevel var det vanskelig å se hvordan dette hang sammen, og hvordan livet skulle bli etter dette. På Kristi himmelfartsdag, da Jesus tok avskjed med disiplene, gav han dem enda flere brikker. Da gav han dem en del hint om hvor veien skulle gå videre. Pinse handler om brikker som faller på plass. Om at bildet blir tydeligere. Disiplene forstod plutselig at de ikke var alene. Jesus sa at de skulle få Den hellige ånd, og dermed ville Gud være med dem alle dager. Disiplene så endelig at de hørte med i bildet.


Pinse handler om å høre til. Selv om det kan være vanskelig å få alle disse brikkene til å passe sammen, hører vi at Jesus ikke vil la oss være alene. Han sier at vi skal se han, for han lever, og vi skal også leve. Ser vi nøye etter, ser vi at VI også hører med i bildet. Fordi vi hører til.