Besøk gjerne våre nye nettsider på kfuk-kfum.no

Tomhet og mening

Bibelen rommer det meste! Også tre poetiske bøker fulle av vakre, rare og kloke ord. Jeg tenker på Høysangen, Salomos ordspråk og Forkynneren i det gamle testamentet. Mens Salomos ordspråk har mange temaer, har Forkynneren kun ett: Meningen med livet. 

Nøkkelordet i Forkynneren er at liv uten Gud er tomhet. «Alt er tomhet, sier Forkynneren, ja, alt er bare tomhet.» Forkynneren observerer og trekker sine konklusjoner. «Hva har menneskene igjen for sitt strev, for alt det strever med under solen?»

«Tomhet», «Forgjeves» eller «Forgjengelig» er forsøk på å oversette fra det hebraiske ordet «habel» som betyr: Noe uten substans, som et vindpust, et åndedrag eller bare luft. Ved å doble ordet, får forfatteren fram det ekstreme i det han opplever. 

"Forgjeves og forgjengelig"

Vår nyeste oversettelse gjengir det slik: «Forgjeves, sier Forkynneren, forgjeves og forgjengelig, - alt er forgjeves!» Naturen og historien går i sirkler. Det finnes ingenting nytt. Legg sammen vinning og tap i et menneskes liv, så vil du se at det hadde vært bedre å være død. Livet er urettferdig. Arbeid er meningsløst, nytelse tilfredsstiller ikke, og godt levesett og vise tanker er uten verdi når døden kommer. Dette, sier Forkynneren, er sannheten om livet uten Gud: «Jeg så på alt som hender, det som blir gjort under solen. Se, alt er tomhet og jag etter vind.» 

Ord til å kjenne seg igjen  i

Dette er ord til å kjenne seg igjen i, for mennesker blant oss som vet så alt for godt hvordan depresjon kan spille oss helt ut. Det er ord på tidløse følelser hos det nedbrutte mennesket. Men også ord vi kan kjenne på i møte med en kultur hvor Gud er fraværende og tabubelagte åndelige verdier blir påfallende. Der individets uavhengighet er ideal og menneskets nytelse er livets mening.

Det kan bli komisk grunt som her om dagen, da jeg bladde jeg i programmet for kulturhuset på jakt etter gode kulturopplevelser før jul. Så fant jeg dette: 

ALL I WANT FOR CHRISTMAS Denne julen får du alt du ønsker deg! Vår vinanmelder har samlet alle vinene du trenger for å feire jul og førjulstid! Her får du servert de beste vinene til å akkompagnere tradisjonell norsk julemat, fest, samt gode gaver. I tillegg henter hun frem meditasjonsvinene som løfter de stille øyeblikkene enda litt høyere! - Kan jeg ønske meg noe mer?

Glimt av håp

Som kontrast til alt dette, gir Forkynneren glimt av håp og antyder hva som ligger «over solen». Mennesket bare kan bli tilfreds når det lever et liv i gudsfrykt: «Jeg skjønte at ingenting er bedre for dem enn å glede seg og gjøre godt i livet. For når et menneske får være lykkelig i alt sitt strev, er også det en gave fra Gud. Jeg skjønte at alt Gud gjør, står gjennom alle tider. Ingen kan legge noe til, og ingen kan trekke noe fra. Gud har gjort det slik for at mennesket skal ha ærefrykt for ham. (…) Tenk på din Skaper i dine ungdommens dager, før sølvsnoren slites og gullskålen brister» 

Guds store sammenheng

Heldigvis er trekanten i KFUK-KFUM likesidet: Ånd, sjel og kropp. Som den eldgamle Forkynnerens bok, kan trekanten hjelpe oss å ikke miste grepet om livet i all sin bredde og dybde. Perspektivet av våre liv i Guds store sammenheng. For livets mening er mer enn vi kan se og fatte. Livets fortjeneste mer enn vi kan beregne og telle. Det finnes en kilde som «løfter de stille øyeblikkene» ..så vi aner at vi er villet og elsket av Gud. 

...at han har elsket oss

1. Johannes brev 4 i Bibelen forteller om det hele menneskets dypeste kilde og egentlige oppgave. Den forkynner evangeliet i en sum: «Dette er kjærligheten, ikke at vi har elsket Gud, men at han har elsket oss og sendt sin Sønn til soning for våre synder. Mine kjære, har Gud elsket oss slik, da skylder også vi å elske hverandre.» 

(Fra preken ved semesteråpningsgudstjeneste for KFUK-KFUM-ansatte i Oslo domkirke, 30. august 2017.)