Besøk gjerne våre nye nettsider på kfuk-kfum.no

Råd mot sceneskrekk

Mange sliter med sceneskrekk. Det varierer fra person til person hvor mye trøbbel det skaper. Noen elsker å stå i spotlighten, mens andre helst unngår det. Har du riktig fokus og noen ”verktøy” for hånden når sceneskrekken melder seg, kan du komme langt i å overvinne denne følelsen. Behandlingen er rett og slett å trosse angsten for å feile. 

Av: Stine Skjold Rafoss

Hva er egentlig det verste som kan skje? At du må starte på nytt igjen? Hva så? Ingen vil synes du er dum for det! Du må gå opp på scenen og forsøke å la være å tenke på alt det som kan gå galt. Fokuser på det positive! Det å bli nervøs er egentlig en bra egenskap. Du blir gjerne ekstra skjerpet og fokusert på det du skal gjøre. Jeg prøver alltid å se for meg sitasjonen på scenen og fokusere på arbeidsoppgaver, ikke konsekvenser. Er du omgitt av mange andre nervøse mennesker kan det være lurt å trekke seg litt til siden.

Når du begynner å svette og halsen snurper seg sammen, er det fordi hjernen din tolker at det er trusler på vei, og sender ut faresignaler. Svette er en av kroppens naturlige mekanismer for å kjøle ned kroppen. Når en svetter av nervøsitet kalles det nervøs svetting. Dette kan være utrolig plagsomt, men avtar når en får mer erfaring og følelse av mestring.

Øv med publikum

Før en skal opptre på scenen kan det være lurt å øve foran et trygt publikum, som foreldre, søsken eller lederne i Ten Sing. Be gjerne om en gjennomgang på scenen for å bli vant til scenen. Øvelse gjør mester.

Ditt eget Faste rituale

Et fast ritual før du går på scenen kan gjøre deg roligere. Her er noen tips:

• Trekk skuldrene opp mot ørene, hold der mellom 5-10 sekunder før du slipper skuldrene raskt ned og puster ut, gjenta noen ganger.

• Pust ut gjennom sammenpressede lepper tre ganger, dette kalles leppepust og virker avspennende, gjenta hvis nødvendig.

• Kast armene opp og pust inn, hurtig og dypt, kast deretter armene ned og pust ut hurtig og fullstendig.

• Masser kjeven.

• Ligg på gulvet og kjenn at pusten kommer helt ned i magen.

Grupperitual

Gruppen kan også gjøre et ritual sammen før opptreden. Ved å danse en felles dans, leke og avslutte med litt avspenning blir dere både litt varme og roligere. 

Bønn og tommel opp

Siste tips er å ta en bønn og si til hverandre at opptredenen kommer til å gå bra.