Besøk gjerne våre nye nettsider på kfuk-kfum.no

Quiz: Hva har disse to til felles?

I det siste har nok begge distrahert deg fra en ekstremt viktig sak.

(Innlegget ble først publisert på Aftenposten SiD 24. november 2016)

Først skal jeg innrømme et par ting. Jeg liker Skam veldig godt, og jeg misliker Donald Trump sterkt. Hvis Skam er fredag kveld, er Trump mandag morgen. Det er en ganske grei innrømmelse å komme med, for jeg vet at de fleste nordmenn føler det samme. Det er vanskeligere å uttale seg om noe jeg egentlig synes er mye viktigere: FNs Klimatoppmøte.

Fikk du det ikke med deg? 

Det kan godt hende du ikke har fått med deg at det har vært klimatoppmøte. Hvis det er tilfelle vil jeg påstå at Donald Trump og Skam har noe av skylden for det. De har noe til felles som klimatoppmøtet ikke har. Trump og Skam selger aviser. Nordmenn elsker å høre hva danskene synes om NRK-serien, og hva USA-presidenten synes om damer. Klima er jo litt sånn 2008, eller?

Kristian Krystad. Foto privat.

Jeg fikk være med på årets klimatoppmøte i Marokko, som representant for organisasjonen KFUK-KFUM Global. Et slikt møte avholdes hvert år, der verdens ledende politikere setter mål for å begrense klimaendringene. Der møtte jeg brennende engasjement fra folk over hele verden.

Maldivene kan bli ubeboelig i fremtiden 

Et av landene som var representert, var Maldivene. Landet består av mange øygrupper som kan risikere å bli borte hvis havnivået fortsetter å øke. All forskning viser at våre klimagassutslipp fører til at havnivået stiger, tørre områder blir tørrere og klimaet blir mer ekstremt. Maldivene er ett av flere land hvor det kan bli umulig å bo i fremtiden på grunn av våre utslipp.

Jeg blir flau når jeg ser at medieaktører som VG, TV2 og Dagbladet har skrevet svært lite eller ingenting om et av verdens viktigste toppmøter, for dette er aktuelt. Dette skjer nå.


For meg er ikke klima avleggs I Marokko ble jeg invitert med på velkomsten til klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Han snakket også om Trump, og alle var enige. Norge tar avstand fra presidentens trussel om å trekke seg fra Parisavtalen. Dette er en avtale verdens ledere ble enige om på klimatoppmøtet i fjor, som forplikter alle land til å begrense den globale temperaturøkningen til 2, helst 1,5, grader.

Selv om Norge forpliktet seg til avtalen, åpnet regjeringen opp for mer oljeboring i Barentshavet fem måneder senere. Jeg håper at Helgesens fokus ikke blir å gjøre det bedre enn Trump, men å gjøre Norge til et klimaforbilde verden over. Vi må være et land som holder avtaler.

Kloden skal fortsatt eksistere i lang tid 

For meg er ikke klima blitt utrendy. Mens Skam nærmer seg slutten på sin tredje sesong og Trump er på starten av sin første, skal jordkloden fortsette å eksistere. Forhåpentligvis veldig mye lengre. 

Som aktivt medlem av en ungdomsorganisasjon, kan jeg fortelle norske medier og Helgesen at vår generasjon er mer engasjert enn noen gang. Vi bryr oss ikke bare om hvem som har «hooka». 

En hel del av oss er faktisk brennende opptatt av at Norge skal nå klimamålene og redde land som Maldivene fra å gå under vann. 

Vi tenker fremover, og vi er ikke redde for å ta en ubehagelig samtale. 

Donald Trump har aldri sagt «Make climate great again», men vi må våge å si det. Nå!