Besøk gjerne våre nye nettsider på kfuk-kfum.no

SPEKTER: God start på nytt kapittel i vår festivalhistorie

1500 unge mennesker var med da KFUK-KFUM for første gang arrangerte SPEKTER på nydelige Kalvøya i Bærum i sommer. Tilbakemeldingene er positive, ikke minst takket være innsatsen til de mange frivillige. - Jeg har selv vært med på mange KFUK-KFUM-arrangement og fått så mye igjen for det, og nå ønsker jeg å gi denne gleden videre, sier frivillig miljøansvarlig Elise Beate Lowzow (23).

Bli med på Spekter 2017, join Facebookeventen.

SPEKTER-festivalen hadde et fem dagers fullspekket program, med konserter og debatter, idrettsaktiviteter og turneringer, seminarer og workshops, gudstjenester og show. Om det var vanskelig for deltakerne å velge hva de skulle være med på, er det enda mer vrient å skulle velge ut hvilke gylne øyeblikk som hører med i fortellingen om SPEKTER.

Se bildegalleri nederst i artikkelen.

Foto: Christian Svabø.

Er det den fantastiske stemninga i Sirkusteltet når 1500 ungdommer gir jernet på festivallåta? Alle folka som hopper opp og ned under konserten med gospelartisten Samuel Ljungblahd og popgruppa Donkey Boy? 

Foto: Christian Svabø 


Er det den fine sangen fra teltet med hitkorseminar, de mange gjengene som koser seg med Frisbee Ultimate og basket på sletta? Eller de frydefulle hvina fra badestranda, popcornlukta fra tivoliet? Køen utenfor samfunnsengasjementsteltet, køen for å få nattverd under den tverrkirkelige gudstjenesten? Globalløpet der deltakerne sprang inn 314.000 kroner til kampen mot fattigdom? 


- Alt har vært helt topp!

I gresset utenfor Sirkusteltet treffer jeg på Bjørg Elisa fra Jøa ved Namsos. 16-åringen slapper av etter en aktiv dag.

Foto: Kristin Glad.

- Jeg har hatt det skikkelig gøy! Lite søvn, men mye å finne på. Jeg har tilbragt mest tid i Jalla Jalla-teltet og på Lovezone (et telt med gameshows, lek, tull og tøys), der jeg fikk lyst til å finne på mye rart. Det var speeddating og bryllup, der folk som ikke kjente hverandre liksom ble viet. Jeg liker å møte mange nye mennesker, underholdningen og alt har vært helt topp.

Hva synes du om Dagens ord på morgenshowene? 

Bjørg Elisa: Det er viktig. Jeg synes det er spennende å høre hvordan de som snakker tolker det å tro. 

I går ble det snakket om SPEKTERET i verden. Gjorde du deg noen tanker rundt det?

Bjørg Elisa: At det er 65 millioner flyktninger i verden - det kom som et sjokk! Det er jo en prosent av verdens befolkning! Jeg tenker at det er vi som må gjøre noe med det. Mange er mot at flyktninger skal komme og ta våre verdier, men jeg vil at vi skal dele. Jeg tenker vi kan søke styrke hos Gud til å dele. 

- Mye variert å være med på

Thomas på nitten år fra Østenstad menighet i Asker sier han savner underleirsopplegget på TT, men er ellers veldig fornøyd med SPEKTER.

Thomas (19) Foto: Kristin Glad.

Det er mer liv på festivalområdet enn på TT fordi alle er på ett sted, og mye variert å være med på. Jeg har vært på seminar om taushetsplikt, noe jeg syns er veldig viktig, og på en samtale om religion og vitenskap som var veldig spennende. Jeg liker å lære mer og diskutere med andre.

Hva synes du Dagens ord på morgenshowene? I dag ble det snakket om Spekteret i Gud?

Jeg synes det blir sagt veldig mye bra og liker at de lar folk tenke selv. Jeg tror det finnes en Gud, men eksakt hvordan han er har jeg ikke funnet ut av helt ennå. Det ønsker jeg å lære litt mer om.

Fantastiske Frivillige!

Foto: Christian Svabø

MEN. Ingen av de gylne øyeblikkene som er nevnt hadde blitt noe av, hadde det ikke vært for innsatsen til de mange frivillige unge voksne på SPEKTER. Her var folk som sagde og snekret, slepte og dro, registrerte og regisserte, ringte og redigerte, solgte og serverte, spilte og sang, danset og prekte, ledet og lærte bort, plastret og passet på, ryddet og resirkulerte, fikset og fotograferte.  Mange sier at de ikke bare opplever det som viktig og meningsfylt, men at de har det gøy samtidig!

Fantastisk å få lov å være med å lage hagefest!

Marthe med venner på  Hagefest. Foto: Marthe Wang .

Marthe Wang (25) fra Bergen var en av artistene som opptrådte på SPEKTER og var også med som frivillig og jobbet med Hagefest, seminarer for unge voksne og dekor av øya. - Det var helt fantastisk å spille på SPEKTER! Tidenes publikum, og stort og sterkt for å få spille låtene mine. Og det var så gøy når folk sang med. Loved it! 

Mitt beste SPEKTER-minne: - Det er mange… Konserten min når folk sang med er kanskje på topp, men: Ten Sing Norway-showet i teltet var magisk, Jan Christian Kielland sin slampreken på slutten av gudstjenesten (wow), Henrik sikkerhetsansvarlig, Sølve Styve sin konsert, - og så var det fantastisk å få lov å være med å lage Hagefest, å se at området og scenen og stemningen ble akkurat som vi hadde ønsket oss! 

Kombinere det som er gøy og det som er viktig

Mye samfunnsengasjement på Spekter. Foto: K. Glad.

Øyvind Skjerdal (22) fra Grimstad var frivillig og jobbet med Samfunnsengasjementteltet. Der kunne man henge og lære mer om ulike kampanjer, men også delta på mange interessante seminarer og debatter. Det var det også mange som gjorde – teltet var fullt av folk! - Jeg er frivillig fordi SPEKTER er en festival som kombinerer det som er gøy og det som er viktig. Bli med – det er gøy! 

Mitt beste SPEKTER-minne:  Da Sweatshop-Frida var med på kampanjelanseringen av KFUK-KFUM Globals etisk handel-kampanje.

vil gi videre den gleden jeg har fått

Miljøansvarlige: Magnus og Elise Beate. Foto: J.Grøsland

Elise Beate Lowzow (23) fra Bergen er litt sliten men har det bra. - Fy søren for en festival vi har laget! Jeg tror dette er en god start på et nytt kapittel i KFUK-KFUMs festivalhistorie. Sammen med Magnus er hun miljøansvarlig på Spekter. - Vi har laget miljøstasjoner, vi plukker søppel, henter søppel, sorterer søppel og kjører søppel. DU blir jo full av boss, men det er jo en viktig jobb. Og vi har det mye gøy også - jeg får jo være med noen av mine beste venner. De siste dagene har de to jobbet 12-15 timers dager. - Den gleden jeg har fått i KFUK-KFUM  ønsker jeg nå å gi videre til ungdom. Her har jeg fått mine beste minner og aller beste venner. Her har jeg fått utvikle meg og blitt utfordret på så utrolig mye. Her har jeg fått finne ut hvem jeg er og hva jeg skal bli. 

Meld deg som frivillig til SPEKTER 2017 

Foto: Christian Svabø

Vil du være med å skape SPEKTER neste sommer? Gi videre noe av det du selv har fått i KFUK-KFUM? Vi trenger unge voksne og voksne frivillige til større og mindre oppgaver, både i forkant av, under og etter festivalen. Datoene for festivalen er 23. – 27. juni 2017. Vi begynner å forberede neste års festival nå i høst, og trenger folk til å lage sceneprogram, forberede aktiviteter, seminarer og workshops, festivalkirka. Det er også behov for deg som kan tenke deg å jobbe med frivilligrekruttering og sanitet/sikkerhet. 

For avvikling av selve festivalen trenger vi folk til opprigg og nedrigg, til å stå i kiosker og serveringssteder, være verter, sykepleiere, jobbe i praktisk gruppe med mer. Noen timer en dag eller flere dager i strekk – det er opp til deg. Alle monner drar! Send en epost til frivillig@spekterfestival.no og si hva du kan tenke deg å være med på og hvor mye du kan tenke deg å bidra. Så tar vi kontakt. 

Bildene er tatt av Christian Svabø, Lars Håberg, Olve Fitje, Torstein Ihle, Jon Grøsland, Endre Michael Austad Ulberg, Thor Johannes Wang og Kristin Glad

Bilder SPEKTER 2016

 

Andre artikler i nyhetsbrev 03/16

Signér opprop for etikklov. Skap en mer rettferdig verden.

Lønninger det ikke går an å leve av og dårlig sikkerhet på Du vet at ...

SPEKTER-sangen 2016 – noter og bandblekke er her!

Endelig ligger noter og bandblekke til historiens første SPEKTER-sang ...

Bli med i en unge voksne-gruppe eller kom på våre gudstjenester

Flyttet hjemmefra og savner KFUK-KFUM-fellesskapet hjemme? Ønsker du ...

Andakt: Kallet

- Da Jesus valgte ut de første disiplene så kalte han dem. Når Jesus ...

Kall - en videobloggandakt

I denne videobloggandakten kan du høre Anne Line, prest i St. Jakobs ...

Bruk "Nøkler til livet" i samtalegrupper for unge voksne

Deler av «Nøkler til livet» egner seg godt som bibel- og for Unge som ...