Besøk gjerne våre nye nettsider på kfuk-kfum.no

Andakt: Bare du er du

Vi er alle skapt forskjellige.

Foto: KFUK-KFUM-speiderne

Finn frem til ulike trær og plukk flere blader fra hvert tre. 

Alle mennesker i verden er forskjellige. På samme måte er det med bladene på trærne. Se på de ulike bladene og sammenlikn dem. Finner dere noen som er like? Kanskje litt, men ingen som er helt like. Det er med blader som med snøkrystaller og mennesker: Ingen er akkurat like! 

Blader har ulike tagger, linjer og farger, akkurat slik som mennesker har ulike hudfarge øyne, neser og fingeravtrykk. Visste du at selv eneggede tvillinger har forskjellige fingeravtrykk? 

Se på hverandre. Er dere ulike? Se på hendene til hverandre. Selv om vi alle har 10 fingre, så er ikke hendene våre like. 

Ingen er helt lik deg! Det kan føles litt skummelt å være helt annerledes enn alle andre, samtidig som det er litt fint å være akkurat seg selv. Det var slik Gud hadde tenkt det da menneskene ble skapt: Vi skulle være like unike som bladene på trærne, eller snøkrystallene på vinteren. Akkurat som dem, er vi vakrest når vi er forskjellige! 

Les fra Bibelen, 1. Mosebok kapittel 1, versene  26-27 

Gud sa: «La oss lage mennesker i vårt bilde, så de ligner oss! De skal råde over fiskene i havet og fuglene under himmelen, over feet og alle ville dyr og alt krypet som det kryr av på jorden.»  Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, som mann og kvinne skapte han dem. 

(Bibelteksten er hentet fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse) 

 I teksten står det at vi er skapt i Guds bilde. Det betyr vi alle er en del av Gud og det gjør oss verdifulle. Alle mennesker er like verdifulle, samme hvordan de ser ut eller hvordan de er. 

Forslag til sanger 

  • Du har noe ingen andre har (Treklang nr 142, Speidersang 332)
  • Hvem har skapt alle blomstene (Treklang nr 28, Speidersang 85)
  • He's got the whole world (Treklang nr 30, Speidersang 77) 

Bønn 

Kjære Gud. Vi ber for at alle mennesker blir godtatt akkurat slik de er skapt. Takk for at du har skapt oss forskjellige. Takk for at du har skapt meg akkurat slik jeg er. Amen. 

Utstyr 

  • Blader fra trærne 
  • Tekstark/bibel