Besøk gjerne våre nye nettsider på kfuk-kfum.no

Ressursmateriell og aktivitetstips

Andakter og tro

Her er en oversikt over KFUK-KFUMs ressursmateriell. Du kan bruke filtreringsfunksjonen for å finne det som er aktuelt for deg.

Andakter og tro

Andakt om klima

Hva så du på TVen i går? Eller på nettet? Noe gøy, noe kleint, noe du ikke skjønte, noe rart, noe skikkelig fælt, noe du fortsatte å tenke på? I Norge snakker voksne ofte mye om hvor fint eller hvor dårlig været er. De siste årene har vi fått mer vær å snakke om – mer regn og flom, mer vind og uvær, mer varme og tørke. Ekstremvær kalles det.

Andakter og tro

Bibelsøk

BibelSøk er et lite hefte du kan printe selv og bruke som oppslagshjelp i Bibelen.

Andakter og tro

Bryt Lydmuren

Bryt lydmuren er et trosopplæringsprosjekt utviklet av Norges KFUK-KFUM med støtte fra Størst av alt – trosopplæring i Den norske kirke. Bryt lydmuren er et samtaleopplegg til bruk i trosopplæring med målgruppen ungdommer fra 15-18 år, som handler om å snakke om tro.

Andakter og tro

Jubileum og jubelår

Øyvin Rudolf Sønnesyn Berg forteller om Ten Sing 50 år og det evige jubelåret.

Andakter og tro

Pinsefest er kirkefest!

Det startet for nesten 2000 år siden, på pinsedag. Jesu disipler var samlet for å feire den jødiske pinsen, 50 dager etter påske, da Den hellige ånd kom over disiplene. Da skjer det merkelige. De begynner å snakke på ulike språk.

Andakter og tro

Mitt pinseunder

Pinsen kan komme til oss på mange ulike måter. Les hvordan Jens B. Grønvold opplevde pinsen.

Andakter og tro

Himmelspretten

Hva er egentlig greia med Kristi Himmelfartsdag?

Andakter og tro

Postpåske?

Påskeferien føles kanskje langt bak i tid og våren har kommet. For mange er påsken ferdig. Det var den da man tirsdagsmorgen var tilbake på jobb, i barnehagen eller på skolebenken. Men påsken sluttet egentlig ikke da. På første påskedag begynte påsken! Vi er midt i påsketiden. For påsketiden er de femti dagene mellom påskedag og pinsedag. Det er gledens og festens tid.

Andakter og tro

Fortell fortellingene

"Fortell fortellingene" inneholder 10 gjendiktninger av sentrale bibeltekster du kan bruke for å gjøre barn og ungdommer kjent med de betydningsfulle fortellingene fra Det nye testamentet.

Andakter og tro

Viktigere enn å vinne

Når jeg sier OL, tenker du idrettsglede, forbilder og vennskap, eller juks, doping og sinne? Hvorfor har vi egentlig OL? Og hva er poenget med fotball, Ten Sing og de andre aktivitetene vi driver med i KFUK-KFUM?

Andakter og tro

Ære være Maria og alle Mariaer

Midt i fastetida, den lilla forberedelsestida før påske, så har vi en hvit festdag: Maria budskapsdag. Da er det 9 måneder igjen til jul. Jula er altså bare et svangerskap unna! Men bibelteksten som forteller om englebesøk og at jenta som ikke har vært sammen med noen mann skal bli mor til Den høyestes sønn, den er ikke til å forstå, og nesten ikke til å tro. Men som det sies: Ingen ting er umulig for Gud.

Andakter og tro

#MeToo

I høst har det vært som hele verden har sagt: NOK! Person etter person har stått fram og og fortalt om overgrep. Hashtag MeToo

Andakter og tro

Om trua som evig byggeprosjekt

Som tenåring var jeg en ganske høyrøstet kristen, med klare ideer om hva som var sant kristent og ikke. Da jeg flytta hjemmefra var jeg blitt mer usikker. Det jeg ikke så da, men som jeg skulle ønske at noen hadde fortalt meg, var at det å være et troende menneske er en prosess som handler om å bygge og rive ned hele tida.

Andakter og tro

Tomhet og mening

Bibelen rommer det meste! Også tre poetiske bøker fulle av vakre, rare og kloke ord. Jeg tenker på Høysangen, Salomos ordspråk og Forkynneren i det gamle testamentet. Mens Salomos ordspråk har mange temaer, har Forkynneren kun ett: Meningen med livet.

Andakter og tro

Om tro, tvil, eksistensielle kriser og kjærlighet som er større enn alt

Jeg har ganske lenge kalt meg selv kristen, jeg tror på Gud og Jesus og Den hellige ånd. Som religionsstudent har troa mi fått kjørt seg skikkelig det siste året. Likevel klarer jeg ikke å slutte å tro på at det finnes en kjærlighet som er større enn alt.

Andakter og tro

Arbeideren|Matteus 20,1-16

En gjenfortelling av bibelteksten i Matteusevangeliet, kapittel 20, versene 1-16. Fortellingen er hentet fra"Fortell fortellingene" - en andaktsressurs du kan bruke for å gjøre barn og ungdom bedre kjent med de betydningsfulle tekstene i Det nye testamentet.

Andakter og tro

Om SKAM og vårt møte med folk som tror annerledes

Jesus lærte oss at vi skulle elske hverandre. Å elske hverandre innebærer at vi prøver så godt vi kan å forstå og respektere hverandre. Helt motsatt av hvordan Pepsi Max-jentene behandler Sana.

Andakter og tro

Andakt: Bare du er du

Vi er alle skapt forskjellige.

Andakter og tro

Liturgisk avslutning (fra RISK)

En kort liturgisk samling med bønner, forslag til bibeltekster og sanger. Liturgien er hentet fra RISK, et samtaleopplegg om Respekt, Identitet, Seksualitet og Kropp utviklet av Norges KFUK-KFUM og Norges Kristelige Studentforbund.

Andakter og tro

Andakt KFUK 130 år: Den Kanaaneiske kvinnens kamp

Hvem er denne Kanaaneiske kvinnen? Hun er kvinnen som går nedover den skitne veien i Calcutta. Hun er moren til den politiske fangen i Seoul. Hun er den gamle arbeideren på en tekstilfabrikk i Hong Kong. Hun er moren til den jenta som er prostituert i Jarkarta, Taipei eller Chiang Mai. Denne kvinnen er den fattigste av de fattige. Den mest undertrykte av de undertrykte. Slik beskriver den kjente feministteologen Kwok Pui-Lan den kanaaneiske kvinnen for noen år tilbake.

Andakter og tro

Andakt: Å vitne om Jesus

Samtalen om kristent leiarskap og kristen forkynning på Landsmøtet i Norges KFUK-KFUM no i april skapte stort engasjement. Korleis skal vi formidle evangeliet om Jesus Kristus? Skal vi snakke om Han? Skal vi gjere det kvar gong gruppa eller styret er samla? Skal vi heller gjere noko? Eller skal vi la vere, slik at vi ikkje støyter folk frå oss?

Andakter og tro

Merkene

Er du merket? Har du opplevd noe som satte spor i deg? I denne andakten fra boka «Åpne dører» møter du Rune, Tomas og Jesus og får høre om merkene som Jesus fikk i påsken.

Andakter og tro

Andakt: Gud er Gud

Hvem er Gud? Hva kan Gud gjøre og mene? Hva kan vi mennesker si om Gud?

Andakter og tro

Han vil reise oss opp

Ei jente tusler bøyd gjennom skolegården. En gutt står bøyd i et hjørne på kjøpesenteret. En kvinne på Jesu tid kunne ikke rette seg opp. Det kan være mange grunner til at vi mennesker til ulike tider kjenner at vi blir trykket ned. Jesus ville reise mennesker opp.

Andakter og tro

Luther 500 år i 2017 - gratis animasjonsfilmer for ungdom

KFUK-KFUM har laget fire grafiske animasjonsfilmer om Martin Luthers teologi i forbindelse med reformasjonsjubileet i 2017.

Andakter og tro

ANDAKT 4. SØNDAG I ADVENT: Hvem er barnet inni Marias mage?

Maria kjenner barnet i magen sparke. Hvem i all verden er den lille babyen der inne? Denne andakten tar utgangspunkt i et bibelvers som sier noe om hvem Gud er og hva Han gjør når Jesus blir født: Han skal løfte opp de lave.

Andakter og tro

ANDAKT 4. SØNDAG I ADVENT: Hvem er barnet i Marias mage?

Maria har et barn i magen. Hun kan kjenne barnet sparke. Hun stryker på magen og snakker til den. Både hun, Josef, slektninger og venner lurer på: Hvem i all verden er den lille babyen der inne? Det skal bli født et helt nytt menneske som de må bli kjent med.

Andakter og tro

Andakt: Kallet

- Da Jesus valgte ut de første disiplene så kalte han dem. Når Jesus kunne kalle dem, så kan han kalle deg og meg. Men hva betyr det å være kalt av Jesus, spør Morten Holmqvist i denne andakten om kall.

Andakter og tro

Kransen Gud fletter

I møte med barn og ungdom i KFUK-KFUM bærer vi med oss en krans av håp.

Andakter og tro

Kall - en videobloggandakt

I denne videobloggandakten kan du høre Anne Line, prest i St. Jakobs kirke, dele sine tanker om hva kall har vært i hennes liv og hva det kan være i ditt liv.

Andakter og tro

Samlingsstund: En lønn å leve av (ungdom & uv)

Denne samlingsstunden handler om rettferdig og urettferdig lønn, og om hvordan vi kan bidra til at de som syr klærne våre, får en lønn som de fortjener.

Andakter og tro

Kall

Kanskje kjenner du at det er for stort å snakke om kall i eget liv. Kanskje tenker du at kall er noe for andre, for de som vurderer å jobbe i kirka. Men reformatoren Martin Luther sa noe annet: Ethvert yrke er et kall. Hva kan vi tenke om det i dag?

Andakter og tro

Samlingsstund: Vi er Kristi kropp (barn & tweens)

Denne samlingsstunden handler om at alle kristne er Kristi kropp, og at vi kan bidra til at andre kroppsdeler kan gjøre det gode.

Andakter og tro

Samlingsstund: Bildet på mynten og bildet i meg (barn & tweens)

Denne samlingen handler om merket som konger og keisere setter på mynter, og merket som Gud har satt i oss.

Andakter og tro

Samlingsstund: Sammen er vi sterke (ungdom & uv)

Denne samlingsstunden handler om gjeld, gjeldsslaveri, frigjøring og tilgivelse.

Andakter og tro

Samlingsstund: Sammen er vi sterke (voksne)

Denne samlingsstunden handler om gjeld, gjeldsslaveri, frigjøring og tilgivelse.

Andakter og tro

Samlingsstund: Sammen er vi sterke (barn & tweens)

Denne samlingsstunden handler om gjeld, gjeldsslaveri og kampen for rettferdighet.

Andakter og tro

Samlingsstund: Stop Poverty (ungdom & uv)

Fattigdom er ikke nytt. I hele Bibelen snakkes det om fattige og rike. Men i dag har vi en utrolig bra mulighet til å avskaffe den! Vil du være med?

Andakter og tro

Samlingsstund: Stop Poverty (barn & tweens)

Fattigdom er ikke nytt. I hele Bibelen snakkes det om fattige og rike. Men i dag har vi en utrolig bra mulighet til å avskaffe den! Vil du være med?

Andakter og tro

Andakt: Solidaritet i oppstandelsens lys

Denne andakten handler om solidaritet. Solidaritet handler om samhold, også når det innebærer å gå en omvei eller bære en ekstra byrde.

Andakter og tro

Andakt: Snakk om solidaritet

Gud ønsker at forskjellene skal jevnes ut og at alle mennesker skal ha det de trenger for å leve et godt liv. Derfor trenger Gud både deg og meg på laget.

Andakter og tro

Andaktsbok: Jeg tror alle trenger tro

En andaktsbok for ungdom med unges egne tekster om tro, tvil og undring.

Andakter og tro

Andakt: Bønnens opptakt

Å be er å ta et øyeblikks fri fra egen selvtilstrekkelighet og selvrealisering, og åpne opp for Skaperen.

Andakter og tro

Andakt: Be som du kan

Har du prøvd å google «prayer»? Gjør du det, vil du finne mange bilder av mennesker som ber. Når jeg ser på bildene, opplever jeg at de utstråler en ro. De gir en god påminnelse om at bønnen gir en «time out».

Andakter og tro

Andakt: Bønnens glede

En venn av meg undret på dette med bønnens glede. Han kjente den mest som en plikt. Kanskje noen kjenner seg igjen?

Andakter og tro

Adventsandakt: Hjem til Jul

Gjeterne hadde ikke lang vei til krybba. Veien kan være lengre for oss, tross alt vi omgir oss med av julepynt og –tradisjoner. Den indre reisen til jula kan være lang. Så lang at juleevangeliet for mange, kjennes irrelevant og fjernt, uten noen egentlig betydning.

Andakter og tro

Andakt: Jeg så det i går

De siste årene har vi fått mer vær å snakke om – mer regn og flom, mer vind og uvær, mer varme og tørke. Ekstremvær kalles det.

Andakter og tro

Andakt: Å bygge inkluderende fellesskap

Har du kjent på følelsen av å bli valgt? Noen ville ha deg med på laget, som venn eller som elevrådsrepresentant? Kjenn på den følelsen, den er god. Det er en følelse av glede, kanskje spenning og overraskelse, av å høre til og bli inkludert.

Andakter og tro

Andakt: Det er en klubb for livet, og alt det livet rommer

Det er mandag 12.oktober. Regnet yrer lett over Ekebergsletta, det er vindstille, og jeg sitter på kontoret mitt i hallen og kikker ut på en tom KFUM-arena. Det er et ganske annerledes skue enn slik det så ut i går kveld da vi møtte Tromsdalen til topp-oppgjør. For da kokte det!

Andakter og tro

Andakt: Et spekter av farger

Jesus vil lyse gjennom oss. Når vi lar det skje, ser vi noe fantastisk.

Andakter og tro

Ressurshefte: Tro til handling

En samling økter, andakter, aktiviteter og tips til menigheter og grupper som ønsker å gjøre diakoni til en integrert del av ungdomsarbeidet.

Andakter og tro

Andakt: Fiks ferdig identitet

"Hvem er du?" "Hvem er jeg". Det er et av de store spørsmålene for mennesker i dag. "Hvem skal jeg være?" "Hva skal jeg bli"? Har du svaret på det, er du ganske heldig!

Andakter og tro

Konfirmantopplegg: Nøkler til livet

Vår nyeste ressurs til konfirmantarbeid. Et komplett 60 timers opplegg.

Andakter og tro

Andakt: Hvorfor akkurat meg?

Har du følt deg for liten for en oppgave noen gang? Mange av oss føler det sånn en gang i blant. Kanskje var det første gangen du skulle ha en lederoppgave? Eller en viktig prøve? Kanskje en gang du skulle konfrontere en venn med noe ubehagelig, eller du måtte gjøre noe som krevde ekstra mot?

Andakter og tro

Fattigdoms og rettferdighetsbibelen

En viktig ressurs og et godt utgangspunkt for å reflektere rundt sammenhengen mellom kristen tro og kamp for rettferdighet.

Andakter og tro

Andakt: Kan du holde på en hemmelighet?

Jeg har noe fint som jeg vil dele med deg. Det er en god hemmelighet.

Andakter og tro

Samtaleopplegg: Veier til rettferdig fred

Bibelsamtaler om rettferdig fred, i Bibelen, kirken og verden.

Andakter og tro

Andakt: Jesus møter oss - der vi er

«For hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem.»

Andakter og tro

Andakt: Ett er nødvendig

De første kristne snakket om Marta og Maria.

Andakter og tro

Andaktspakke for ungdom

Ni bidragsytere har gitt oss andakter til bruk i ungdomsgrupper i hele landet.

Andakter og tro

Andaktsbok: Åpne dører

Andaktsbok med tilhørende refleksjonsspørsmål og bønner.

Andakter og tro

Andaktshefte - 5 andakter for tweens

Gitt ut sammen med notepakke for Tweens 2014/15.

Andakter og tro

Ressurshefte: Aktiv tro

Ressursbok for ledere med ni samlinger der ungdommer gjør tro sammen

Andakter og tro

SportY konfirmant

Konfirmantopplegg som knytter idrett og fysiske øvelser til kristen tro.

Andakter og tro

I Jesu lys

Andakt knyttet til sangen «In the light», en del av notepakke for Tweens 2014/15.

Andakter og tro

Andakt: I dag er ein frelsar fødd

Andakt knyttet til sangen «Strålende skinnende jul», en del av notepakke for Tweens 2014/15.

Andakter og tro

Andakt: Ikke gi opp!

Andakt knyttet til sangen «Emily, it’s love» av Francesca Battistelli, en del av notepakke for Tweens 2014/15:

Andakter og tro

Andakt: Om å være seg selv

Andakt knyttet til sangen «Roar» av Kate Perry, en del av notepakke for Tweens 2014/15.

Andakter og tro

Kveldsliturgi for tweens 2014/15 alternativ 2

Skrevet til andaktspakke for tweens med notepakke for tweens 2014/15.

Andakter og tro

Kveldsliturgi for tweens 2014/15 alternativ 1

Skrevet til andaktspakke for tweens i anledning notepakke for tweens 2014/15.

Andakter og tro

Andakt: Du er ikke alene

Andakt knyttet til sangen "In Your Arms", en del av notepakke for Tweens 2014/15

Andakter og tro

Andakt: Så du noen gang Simon der ved sjøen?

Simon var en fisker som alle andre fiskere.

Andakter og tro

Andakt: Pinsen er et puslespill

Fortellingene om Jesus gir oss mange brikker. Pinsen viser oss det store bildet.

Andakter og tro

Andakt: Mot til å fortelle

Pinsen handler om redde og forvirra disipler som fikk mot til å fortelle om det de hadde opplevd.

Andakter og tro

Andakt: Milde Jesus?

En andakt som kunne handlet om at vi må være mindre sinte og mer glade.

Andakter og tro

Andakt: Tro på det utrolige

Jesus utfordrer oss til å tro det utrolige. Tro er noe annet enn å vite. Vi utfordres til å kaste oss ut i det og satse på at det Bibelen sier er sant. Det er litt enklere når vi er flere som tror og leter sammen.

Andakter og tro

Andakt: Kjærlighet

Gud kan aldri la være å elske oss, uansett hvordan vi er eller hva vi gjør.

Andakter og tro

Andakt: Tro i kroppen

Tro kan være et skritt inn i tåkehavet på fjellet, på leting etter den varme hytta. Tro kan være å la kroppen hvile i at Gud har en plan for livet vårt, uansett hva som skjer oss.

Andakter og tro

Andakt: Håp

En andakt om å leve håp og om Gud som kommer håpet i møte for mennesker som opplever at alt står på spill.

Andakter og tro

Påskeandaktspakke

Fire andakter som tar opp påsketematikken på ulike måter. Andaktene er ved Sunniva Gylver.

Andakter og tro

Video: Den gyldne regel

Ressursvideo til andakt eller gudstjeneste

Andakter og tro

Veilederbok: Global konfirmant

Unik veilederbok med ti ferdige samlinger for ungdom, som knytter kristen tro til miljø, forbruk og rettferd.

Andakter og tro

Andaktshefte: Week of Prayer 2010

Women Creating a Safe World. 6 andakter og 1 gudstjenesteliturgi. Noen av andaktene er oversatt til norsk i eget dokument.

Andakter og tro

Andaktshefte: Week of Prayer 2012

Violence will not have the last word. Working for change that respects rights and dignity. 6 andakter og en kveldsliturgi

Andakter og tro

Ressursbok: Liturgisk verksted med barn

Konkrete tips til gudstjenestearbeid med barn 8-13 år.

Andakter og tro

Andakt: Peter går på vannet

Andakt om det å hente seg inn på trygg grunn