Besøk gjerne våre nye nettsider på kfuk-kfum.no

I Jesu lys

I sangen «In the Light»synger DC Talk at de har lyst til å være i det samme lyset som Jesus er. Jesus sier at han er verdens lys. Hva betyr det?

Om andakten I Jesu lys

Andakten under er skrevet til sangen In the light av DCTalk , en av sangene i notepakka for tweens 2014/15. Det er skrevet andakter til fire andre sanger i notepakken. Andaktene kan leses slik de er, eller brukes som inspirasjon for å si noe om tematikken i den aktuelle sangen. Noen av forfatterne har valgt å foreslå en bønn eller en aktivitet som kan gjøres i tillegg. Etter andaktsteksten finner dere lenker til forslag til to alternative kveldsliturgier.

I Jesu lys

Gjør klar et sted for lystenning. Alle får utdelt et telys hver. Andaktsholderen tenner et lys.

Hva forbinder dere med lys? (to/tre stk kan svare)

Ofte forbinder vi lys med noe varmt og fint. Når vi tenner et lys så kan vi plutselig se ting vi ikke kunne se før. Jeg synes at lyset gjør at det mørke blir mindre skummelt og jeg ikke blir så mørkeredd.

Lys er et ord som ofte blir brukt av Jesus i NT. Jesus sa blant annet at «Jeg er verdens lys. Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys.» Hva betyr det at Jesus sier at han er verdens lys? Det er jo litt rart at han kaller seg dette. Da Jesus levde reiste han rundt omkring med disiplene sine og underviste både dem og folk han møtte. Disiplene kalte Jesus ofte for rabbi, som betyr lærer. Han var et forbilde for dem og viste dem en annen måte å leve på. Folk klarte ikke å unngå ham. Han utstrålte noe varmt og godt, og møtte folk med omsorg. Akkurat som et lys kan gjøre for oss i mørket.

Lyset gir en trøst om at jeg kan finne veien ut av et bekmørkt rom, at jeg kan sjekke at det ikke er noe skumle ting under sengen min. At Jesus er vårt lys betyr at vi kan følge ham når det skjer vanskelige ting i livet vårt. Vi kan stole på at han er der når vi føler at ingen andre hjelper oss. Jesus er også vårt lys fordi han er vårt forbilde. Vi kan prøve å være sånn som ham. Vi kan lære av ham og hvordan han behandlet andre. Slik som den gylne regel: «Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg.»

Det kan være ganske vanskelig å greie å følge Jesus. I sangen ”In the light” av DC Talk synger bandet om hvor vanskelig de også synes det er å ha Jesus som forbilde. Livet er ikke alltid like lett! Mange ganger kan vi gjøre ting vi angrer på etterpå. Vi sa kanskje noe dumt til en god venn eller venninne. Vi gjorde noe veldig selvopptatt som gikk utover noen andre. I sangen synger DC Talk at de har lyst til å være i det samme lyset som Jesus er. De synger om håp, håp om å bli et bedre menneske og at de vil at Jesus skal hjelpe dem med dette.

Nå kan alle tenne telyset sitt. Og tenk over: Hvordan kan Jesus være et forbilde for deg? Gi dem ca 1 min på å tenke. Er det noen som vil dele hva de har tenkt?

Be alle om å legge telyset sitt på et sted (enten på aluminiumsfolie eller steiner).

Bønn:

Herre Jesus Kristus.

Takk for at du er vårt lys!

Vi ber for alle som har det vondt,

for de som sulter og er i krig,

for de som har mistet noen de er glade i.

Jesus vi ber deg, send ditt lys til dem,

slik at de kan kjenne din kjærlighet og varme.

Det ber vi deg om, i Jesu navn.

Amen!

FORSLAG TIL KVELDSLITURGI

Gå til Kveldsliturgi for tweens 2014/15 alternativ 1

Gå til Kveldsliturgi for tweens 2014/15 alternativ 2