Besøk gjerne våre nye nettsider på kfuk-kfum.no

Band: Hvordan øve inn låter med nyoppstarta band?

Her er noen tips til hvordan øve inn låter i et helt nyoppstart band i for eksempel Ten Sing eller Tween Sing.

Av Rudi Leo J. Johansen

Bandleder

Det første jeg ville gjort er å finne bandleder. Bandlederen bør ha hovedansvaret for at øvelsene har fremdrift og at alle vet hva de skal gjøre. Han eller hun må også kommunisere med dirigenten om øvelser med koret, låter og eventuelle endringer på noe som skal spilles.

Blekke

Når man skal lære inn en ny låt er det viktig at alle i bandet har hørt godt på låta. Hvert instrument bør ha litt oversikt over hva man skal spille, og hvordan man fordeler oppgavene hvis man f.eks er to gitarister/pianister. Er musikken på plata for vanskelig, kan man ofte forenkle uten at det behøver bety så mye. Før øvingen bør det skrives ei blekke på låta. Ei blekke er en akkordoversikt, der man som oftest får plass til hele låta på ett ark, noe som er mye mer oversiktlig enn en full note. Spør kjente med peil hvis ingen av dere har skrevet ei blekke før.

Trommer og bass først, deretter legger andre seg på

Det er svært viktig at grunnelementene trommer og bass sitter godt for at alt skal fungere. Prøv å få til den rette “grooven” sammen, slik at andre instrumenter lettere kan legge seg på. Herfra er det bare øving som skal til. Start i riktig tempo og prøv å komme gjennom låta. Er det vanskelige partier, går dere tilbake og repeterer til de sitter som de skal. Gå gjerne ned i tempo for å mestre utfordrende biter, for så å øke tempo etter hvert. Gjør gjerne et opptak og hør på dere selv etterpå! Da hører dere lett hva som fungerer og ikke fungerer. Å spille for publikum er god øving! 

Til sist vil jeg minne om at et bra band alltid har et godt samspill. Vær tålmodige, lytt til hverandre hele tiden og gi alle plass i lydbildet. Og husk: det gamle ordtaket “øvelse gjør mester” har aldri tatt feil! Lykke til!