Besøk gjerne våre nye nettsider på kfuk-kfum.no

Evolusjonsleken - Nivåleken

Denne leken handler om at alle skal jobbe seg opp fem nivåer ved hjelp av saks, papir og stein. Det finnes fem nivåer: Mark, kylling, tiger, menneske og supermann. Alle starter på det laveste nivået som mark. 

Det er utrolig viktig at de som forklarer reglene, og spesielt når en forklarer de forskjellige nivåene, lever seg inn i disse: 

  • Mark - ligge på gulvet og åle seg frem. Gjerne med markelyder (;) ?)
  • Kylling - beveg armene som små vinger inntil kroppen, lage kaklelyder. 
  • Tiger - lat som armene er labber med klør, lage tigerlyder, 
  • osv osv - Vær kreative!

Alle starter på det laveste nivået som mark. Alle skal da ligge på gulvet og åle seg rundt som en mark. En mark møter en annen mark og skal da spille saks, papir, stein. De to som møtes teller til tre sammen, og på tre skal begge velge enten saks, papir eller stein. 

  • Saks viser en med å ta to fingre ut. 
  • Papir lager man med en rett hånd. 
  • Stein viser man med å knytte neven. 
Saks klipper i stykker papir, derfor vinner saksen over papiret. Papiret pakker inn steinen, derfor vinner papiret over steinen. Saksen ødelegges hvis den prøver å klippe i stein, så derfor vinner steinen over saksen. Hvis begge viser frem den samme figuren, gjør man det om igjen. 

Den som vinner av de to markene, går opp et nivå til å bli kylling. Taperen forblir mark. Videre finner kyllingen en annen vinner (altså en kylling) og spiller saks, papir, stein med den. Vinneren av denne duellen går videre opp et nivå til tiger, mens taperen går ned et nivå til mark igjen. Slik fortsetter det. 

Det er viktig å være klar over at man bare kan spille saks, papir, stein med den som er på samme nivå som en selv. En annen ting som er viktig er at den som vinner går opp et nivå, og den som taper går ned et nivå. 

Leken slutter når så mange som mulig har blitt supermann eller når det ikke er så gøy lenger.