Besøk gjerne våre nye nettsider på kfuk-kfum.no

Det er flaut å være norsk i Paris. Vi har et forslag til deg, Tine Sundtoft.

Norge må fortsette å gi én prosent av BNP til bistand, og i tillegg gi én prosent av BNP til klimafinansiering

Maria Saxegaard leder programutvalget i KFUK-KFUM og var med på klimatoppmøtet i Paris i desember. Dette innlegget ble først publisert på Aftenpostens SiD.

Ey! Tine! 

 Det er flaut å være så privilegert som vi er, uten å gjøre alt i vår makt for å redde verden. Det er flaut å være norsk i en internasjonal sammenheng hvor fraværet av handling fra vår side er så tydelig. Det er flaut å være norsk i Paris denne uken. 

 Og vi krever at noe gjøres. Helst i går. 

Må vise at vi er villige 

Nå som klimatoppmøtet nærmer seg slutten, ser vi tydeligere enn noen gang at det krever en større økonomisk innsats hvis vi skal forhindre klimaendringer.  Ikke bare til å forhindre det som kommer, men også som hjelp til tilpasning for de som allerede er rammet. Det har vært mye snakk om historisk ansvar de siste ukene. Dette er viktig.

I tillegg bør vi også føle på et moralsk ansvar. Som et av verdens rikeste land må vi vise at vi er villig til å gi en merkbar innsats, før vi kan oppfordre andre til det samme. Norge må gå foran som et godt eksempel ved å øke vårt bidrag til klimafinansiering.

Vi i KFUK-KFUM Global mener at Norge må fortsette å gi én prosent av BNP til bistand, og i tillegg gi én prosent av BNP til klimafinansiering. 

Dyrere jo lenger vi venter 

Jo lenger vi venter med å handle, jo dyrere blir det. Men vi kan ikke ta pengene fra verdens fattige ved å slanke bistandsbudsjettet til fordel for klimafinansiering. Vi trenger friske og addisjonelle midler til klimafinansiering. Vi kan ikke ta fra de fattige for å gi til de fattige. 

Hvis vi ikke endrer verden nå, vil konsekvensene av klimaendringene føre til mer fattigdom, flere vil miste sitt livsgrunnlag og flere mennesker vil bli sendt på flukt. Det kan vi ikke akseptere. Vi krever penger på bordet nå.