Besøk gjerne våre nye nettsider på kfuk-kfum.no

Samlinger for barn og tweens, vinteren 2021

Her er noen konkrete tips og ideer til samlinger for barn og tweens vinteren 2021. Siden oppdateres jevnlig med nye ideer og aktiviteter. Har du en erfaring eller ide du vil dele med flere, kan du sende til hans.olav.baden@kfuk-kfum.no.


Det er viktig at alle er oppdatert på hvilke retningslinjer som finnes i sin kommune. Her er er det store variasjoner rundt om i landet, og det er avgjørende at vi alle er med på dugnaden og forholder oss til de regler som gjelder. 

Samtidig er vi opptatt av at barn og unge trenger møtesteder. KFUK-KFUM ønsker å svare på barn og unges behov, og med hjemmeskole og avlyste fritidsaktiviteter er de ekstra sårbare. Vi håper derfor at flest mulig vil være med på å legge til rette for samlinger og tilbud - så lenge det er mulig innenfor myndighetenes retningslinjer.


Retningslinjer og veiledere 

De nasjonale bestemmelsene for idretts- og fritidsaktiviteter akkurat nå er som følger (fra 20.01.2021):

  • Barn og unge under 20 år kan trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt, og unntas fra anbefalingen om 1 meters avstand når det er nødvendig for å drive med aktiviteten. 
  • Barn og unge kan trene både ute og inne med sitt lag eller sin klubb, men kamper, cuper, stevner mv. for barn og unge må fortsatt utsettes. 
NB. Det kan være egne kommunale retningslinjer i tillegg til disse. Sjekk med din kommune om dette.


Se alltid oppdaterte nasjonale retningslinjer her:
https://www.regjeringen.no/no/tema/Koronasituasjonen 

For mer om KFUK-KFUM og håndteringen av korona-pandemien, kan du lese mer her:
https://kfuk-kfum.no/om-oss/nyheter/handtering-av-corona-pandemien-for-kfuk-kfum 

Veileder, informasjon og ressurser fra Den norske kirke, finner du her: 
https://kirken.no/nb-NO/infotilmedarbeidere/ 


RESSURSSIDER 

 Det er mange digitale ressurs-sider med ideer og tips. Du finner flere gode aktiviteter her: 


Korøvelse

Det kan være fint å synge litt sammen igjen. Barne- og ungdomskor (til og med 19 år) med faste deltakere har lov å gjøre unntak fra avstandsbestemmelsene i Covid-19 forskriften, når det er nødvendig for gjennomføring av aktiviteten. Det må i så tilfelle deles inn i grupper på maks 20 personer og det må være minst 2 meter mellom hver gruppe. Samtidig kan det være lurt å opprettholde en viss avstand mellom deltagerne, i den grad det er mulig.

Se gjerne Ung i kor sin veileder om kor for barn og unge: https://www.ungikor.no/korona

Sett ut stoler på forhånd - med god avstand. Kanskje øvelsen bør være litt kortere enn vanlig for å holde energien oppe, uten å måtte ha pause. Veiledning om vasking og bruk av toaletter etc. må avklares med de som er ansvarlige for lokalene dere bruker.

  • Aller viktigst i denne tiden: Skape et godt fellesskap og å glede seg over å kunne samles igjen. Derfor, finn frem korets favorittsanger og syng dere gjennom kjent stoff.
  • Hvis dere vil prøve dere på noen nye sanger, kan du lære noen på KFUK-KFUMs digitale barnekorøvelser. Her lærer du rykende ferske sanger fra KFUK-KFUMs nyeste produksjon. Her kan noter og tekster lastes ned, og det er også noen fine tips på oppvarmingsøvelser.
  • For flere sanger, se KFUK-KFUMs Spotifykanal for hele katalogen. Disse sangene kan gjerne også brukes som bakgrunnsmusikk og stemningsskaper, eller til leker som “stoppdans” etc. 

Rytmelek - Comsha 

Her finner du en fin og enkel rytmelek som kan fungere fint til oppvarming eller avveksling under en korøvelse - også med litt avstand. Se instruksjonsvideo her: www.tensing.no/ressurs/lek-comsha/

Sammen er vi

sammenervi.no finner du mange nye sanger, aktiviteter, andaktsopplegg og  diverse byggeklosser til musikal, konsert, trosopplæring og gudstjeneste. Innholdsrike fleksible ressurssider med mange mulige aktiviteter og sanger for hele semesteret. Kan fint brukes selv om man ikke setter det opp som en musikal - noe vi kanskje ikke får gjort akkurat denne våren....  Gitt ut av Stefanusalliansen.

Leker og aktiviteter

Hvordan leke og ha det gøy, og samtidig opprettholde god avstand? Her er noen konkrete tips.

  • Basse. SportY-gjengen i Stavanger har fått dette som sin nye favoritt. På www.basse.no finner du mye info, eller så får du spillet godt forklart av Linda Eide i NRK her.
  • Stoppdans er en evig klassiker, og kan lett gjennomføres med god avstand. Bruk gjerne sanger dere kjenner og kan synge med på. F.eks. fra KFUK-KFUMs katalog.
  • Mimeleken er også en god klassiker som alltid kan gjøres relevant med tidsaktuelle oppgaver å mime. F.eks:
    - Tema “Vinter”: Snømann, Skiskyting, Lage snøhule, snøballkrig, Vinterferie.
    - Tema “Vår og sommer”: Sol, 17. mai, is, bade, grille, myggestikk, ferie, shorts, regn, solkrem
  • Andre enkle og kjente leker som kan lekes både ute og inne: Sheriffen, Kims lek, Gjemsel, Boksen går, Tampen brenner. 

Uteaktiviteter

Bål 

En vinterkveld rundt bålet er magisk! Det kan gjøres på en egnet plass i skogen, eller rundt en bålpanne utenfor stedet dere pleier å samles. Alle kan ha med egen mat og drikke. Eller så kan dere grille pølser, eller steke pinnebrød. Man kan også lage kakao hvor alle får utdelt rett-i-koppen-pose.

Rundt bålet kan man for eksempel…:

  • Spikke grillspyd
  • Synge sanger. Fortelle vitser, eller skumle historier
  • Lese en bibelhistorie
  • Leke enkle sirkelleker som Mitt skip er lastet med
  • Lage adjektivhistorie. Leder har forberedt en historie. Det blir ekstra gøy hvis du bruker navnene til alle rundt bålet…
  • Spille 20 spørsmål. Leder tenker på en person, eller en karakter. De andre har 20 spørsmål på å finne det ut. La alle i ringen stille et ja/nei spørsmål hver. Den som gjetter riktig, får starte neste runde. Klarer ikke gruppa det på 20 spørsmål, får den som startet ta en runde til.

Snøkirke og skulpturpark

Klarer dere å lage en kirkeskulptur av snø? Det kan være deres egen kirke, Nidarosdomen, eller fantasi- eller drømmekirke. Eller kanskje andre bygninger, figurer eller gjenstander. Kanskje dere skal lage deres egen drømmeby? Det kan gjøres som et felles prosjekt, som gruppearbeid, eller som en konkurranse. En annen snøaktivitet er å lage ulike figurer til en historie? Det kan være en bibelfortelling, eller noe annet. Bli først kjent med fortellingen. Bli deretter enige om hvilke karakterer/scener dere skal lage. Etterpå kan dere invitere hele menigheten og bygda til historievandring i skulpturparken deres. Inviter gjerne lokalavisa til snorklipping.

Islykter

Fyll plassen foran kirka, rådhuset, eller hele den lokale parken med islykter. Dere kan skrive et ord med islyktene (f.eks. "Håp"), eller kanskje lage en lysallé . Her er en enkel oppskrift (hentet fra sammenervi.no)

  1. Få tak i noen store, solide ballonger. Fyll disse ca ¾ med vann, og sett dem i fryseren, eller ute, om det er kald vinter.
  2. Følg med på fryseprosessen, og ta den frosne kula ut av ballongen før den er helt gjennomfrossen - da vil det være mulig å hakke hull i den flate toppen av iskula, og tømme ut vannet som ikke har frosset i midten. Bruk gjerne varmt vann for å «vaske» iskula, som nå har blitt en islykt.
  3. Tenn et telys og sett i islykten.

Geocaching

Geocaching er en moderne form for turorientering hvor du ved hjelp av gps-koordinater skal finne bokser (cacher) som er gjemt rundt. Det finnes over to millioner bokser spredd over hele kloden, og i Norge kan du velge blant mer enn 40 000. Disse er gjemt i både bygd og by, i forlatte gruver eller på fjelltopper. Les mer om geocahing her: https://www.geocaching.com 

NB. Her må alle gruppene ha tilgang til egen mobiltelefon for å kunne gjøre aktiviteten.

Frisbeegolf

Har du spilt frisbeegolf i mørket? Lag en bane ved å henge opp reflekser i trær eller annet. Det er fint med noen med kort avstand, og noen med lang avstand. Del opp gruppa i lag. Alle må ha en lommelykt og en frisbee. Så er det om å gjøre å gå hele løypa ved å treffe refleksene med frisbeen – med færrest mulig kast.

Stolpejakt

Stolpejakt går ut på å finne stolper i ditt nærområde som er avmerket på et kart. Det er ikke sikkert det er stolper akkurat i ditt område, men sjekk her www.stolpejakten.no, eller på www.stolpejakta.no om de tilbyr kart i området hvor du bor.

Stolpene er av tre, og er omtrent én meter høye. Du kan selv velge hvor mange stolper du ønsker å registrere og finne.

Last ned app fra Google Play eller App Store (det tilbys også kart for utskrift). Registrer deg i appen. Gå ut på stolpejakt! Bruk mobilappen for å scanne og registere stolpene du har funnet

Lage symboler 

Lag symboler av ting dere finner i naturen. Som. F.eks. hjerte, stjerne, kors etc. Det kan være små symboler av kvister, blader og steiner, eller litt større formater med store grener, eller nedsagde trær. 

Symbolene kan gjerne henges, eller legges, utenfor kirka deres som pynt.

Tegne med kritt 

Har dere en asfaltplass foran kirka deres som ikke er full av snø? Eller et annet egnet sted? Kanskje dere kan lage et stort kunstverk, med gode håpsbilder og meldinger til alle som går forbi, eller som kommer til kirka. Avklar gjerne på forhånd med noen som jobber i kirka, og husk at kritt forsvinner når det snør og regner…

Finneleken 

Del inn i små grupper, og så er det førstemann til å finne ting i naturen. F.eks. Førstemann til å finne 2 steiner, 3 pinner, et brunt blad, 1 granbarnål osv. Husk hodelykter.

Himmelretninger: Bevegelseslek 

KFUK-KFUM-speiderne har mange gode tips på uteaktiviteter. Her en bevegelseslek om himmelretningene: https://kmspeider.no/aktiviteter/himmelretninger-bevegelseslek-article14212-871.html 

Send en hilsen hjem til medlemmene 

Alle medlemmene i BaKoY, i Yttrebygda menighet i Bergen, har fått tilsendt et stjerneskudd og en kjærlighet på pinne av lederne sine. Etterpå skal alle sende en video, eller bilde av seg selv med et tent stjerneskudd tilbake, også skal lederne lage en film eller bildecollage av bildene etterpå. Kjærligheten er ment som en liten hilsen, som et symbol på at noen er glade i de.

Var ikke det en fin ide? Noe dere kan gjøre hos dere?

Diverse leker Her er noen flere leker som vil være kjent for de fleste, og som man kan gjennomføre både ute og inne med nødvendig avstand mellom deltagerne. 

  • Mimeleken 
  • Sheriffen 
  • Kims lek 
  • Gjemsel 
  • Boksen går 
  • Tampen brenner

GAMING 

Gaming er en aktivitet som kan være sosial, uten at det blir vanskelig å overholde smittevernsregler og trosse karantener. Hvis de unge ønsker det, så kan det å spille sammen i fellesskap være et tillegg til etablert aktivitet eller andre alternative aktiviteter. Andreas Ruud er KFUK-KFUMs prosjektkoordinator for E-sport og Gaming. Han kan gjerne kontaktes for tips og veiledning på andreas.ruud@kfuk-kfum.no 

Discord 

Plattformen discord gjør det mulig å kommunisere sammen, se hverandre på webcam (hvis ønskelig), og også dele skjerm/streame det en spiller for de andre som er til stede på serveren. Lokale grupper kan enkelt sette opp sin egen server, og Andreas kan hjelpe til med dette hvis det trengs.

Noen aktuelle spill 

For tiden er Among Us det mest populære spillet - hvor opptil 10 spillere spiller sammen i hver runde. Deltakerne kan delta fra ulike plattformer (f.eks. kan en som spiller på ipad være med i det samme gamet som en som spiller på pc), og det koster lite. Among Us er bare ett eksempel på spill hvor man kan spille sammen, og er trolig det mest populære spillet for tiden. Andre eksempler er Minecraft, Overcooked 1 og 2, og Jackbox Party Pack-serien.

Medbestemmelse, kompetanse og fellesskap 

Hvis en tenker at dette høres ut som en god ide, er det viktigste å høre med de unge / deltakerne selv - og finne ut hva de liker å spille, om de kunne tenkt seg å spille sammen med de andre i gruppen - og så må ledere gjerne høre med Andreas om f.eks. forslagene til spill er «innenfor» for aldersgruppen å spille, eller om det teknisk sett vil la seg gjennomføre som en alternativ aktivitet.

Mange ledere vil føle på egen utilstrekkelighet når det gjelder teknisk kompetanse og kunnskap om gaming. Her kan ofte de unge deltagerne mer enn lederen. Utfordre gjerne deltagerne selv på å rigge en felles plattform for samspill, f.eks. via Discord. Spill som Among Us er spill hvor man spiller mot/med hverandre. Ved å avtale tidspunkt, og å dele kode, kan man på denne måten være sammen på en alternativ måte.