Besøk gjerne våre nye nettsider på kfuk-kfum.no

Signér opprop for etikklov. Skap en mer rettferdig verden.

Frida Ottesen med KFUK-KFUM-frivillige f.v. Håvard, Sigurd, Sofie og Øyvind. Foto: T. Andersen

Lønninger det ikke går an å leve av, barnearbeid, dårlig sikkerhet på arbeidsplassen, fravær av fagforeninger. Du vet kanskje at folka som har laget t-skjorta di ofte har lusne arbeidsvilkår? Gjør som Sweatshop-Frida og over tusen andre unge  mennesker. Gjør noe med det. 

Foto: Frida Ottesen

- Før elsket jeg å shoppe, jeg brukte masse tid på shopping og dro på shoppeturer til London. Det gjør jeg ikke lenger. 1500 ungdommer står tett i tett i Sirkusteltet på SPEKTER-festivalen på Kalvøya, fulle av forventning før DonkeyBoy skal på. Likevel blir det helt stille når Frida Ottesen, kjent fra tv-serien Sweatshop, forteller om sin reise til Kambodsja og hvordan hun fikk oppleve den urettferdige tekstilindustrien på kloss hold.


Ikke en lønn man kan leve av 

Hun forteller om de lange arbeidsdagene, de dårlige arbeidsforholdene, og om dagslønnen på fattige 18 kroner, som ikke engang strakk til for å kjøpe en pakke tamponger. - Hvordan i all verden skal da en tekstilarbeider kunne betale for både hus, mat, klær, skole, medisiner og legebesøk for seg og sin familie? spør 20-åringen. - Jeg håper dere vil være med i kampen for å forandre tekstilindustrien, appellerer hun, og publikum jubler til svar.

Signér opprop for etikklov

- Kleskjedene tener på at vi ikkje veit 

Kleskjedene tener pengar på at vi ikkje veit. Det må vi gjerne noko med, sier Sofie Nordvik (21). Foto:  C.Svabø.

Sofie Nordvik og Øyvind Skjerdal, begge frivillige i KFUK-KFUM Global tar så over scena. De har fått i oppdrag å introdusere organisasjonens nye kampanje for etisk handel. - Når eg står i butikken og skal velje mellom to t-skjorter, har eg ikkje peiling på korleis klea er produsert, innleder Sofie (21). Sjølv om eg bryr meg om arbeidarane sine rettar og ynskjer å handle etisk, så får eg det rett og slett ikkje til. Ikkje eingong selskapet som eig butikken veit kva forhold klesarbeidarane lev under. Kleskjedene tener pengar på at vi ikkje veit. Det må vi gjere noko med. 

Trenger en etikklov

Foto: C. Svabø

Øyvind (20) forklarer det lydhøre publikummet hvordan vi skal sikre dem som produserer varene våre bedre arbeidsvilkår.  - Måten vi skal gjøre det på, er gjennom en etikklov. Stortinget må vedta at det skal være ulovlig for butikker ikke å vite hvordan det de selger er produsert. Han forteller at  i dag finnes det ikke noen lov som pålegger bedriftene å gi informasjon om hvilke leverandører de får varene fra og hvordan arbeidsforholdene er der. - Når etikkloven er vedtatt, blir det sånn at alle butikker må fortelle hvor de har fått klærne fra, de kan ikke velge å holde det skjult. Da blir det mye lettere for meg å velge den t-skjorta som er produsert etisk, konkluderer han.

- Det startar med oss 

Sofie oppfordrer så alle til å bli med i kampen for å sikre arbeiderne bedre arbeidsvilkår ved å signere kampanjen for denne etikkloven på stoppoverty.no :   - Det startar med oss! OG med regiens perfekte timing av DonkeyBoy sitt teppefall, settes et verdig punktum for Sofies sluttappell. 

 Tror det hjelper

Ved et bord i matteltet dagen etter sitter tre venninner og spiller kort. Alle har sett Sweatshop og latt seg opprøre av arbeidsvilkårene som avdekkes. Nå har de, i likhet med over 1000 andre unge mennesker, signert KFUK-KFUM-oppropet for en etikklov.


Har signert opprop for etikklov: f.v. Astrid (15), Silje (15) og Cathrine (16), alle fra Trondheim. Foto: K. Glad.

 -Jeg synes det er veldig bra at KFUK-KFUM engasjerer seg i denne saken, for det er en veldig viktig sak, sier Silje (15) fra Trondheim. Det viser at KFUK-KFUM bryr seg, legger jevngamle Astrid, også hun fra Trondheim, til.  Cathrine (16) er enig: - Jeg tenker at det er viktig at vi som er unge, fra konfirmantalder og oppover, engasjerer oss. – Det er jo vi som er fremtida, sier Silje. -Tror dere det hjelper? -Til en viss grad, svarer hun. Astrid er optimistisk. - Når Stortinget får mange underskrifter, så får politikerne ett press på seg. Jeg tror de vil høre på oss, og det er nok også flere politikere som er opptatt av etisk handel og ønsker en slik lov. – Vi kan jo informere vennene våre om kampanjen ved for eksempel å dele den på Facebook, skyter Silje inn.

Jeg vil vite hvordan produktene jeg kjøper er laget, sier Sindre (18) fra Grimstad. Foto: K. Glad.

Ikke bare H & M

Utenfor samfunnsengasjementteltet treffer jeg Sindre. Han er fra Grimstad, på vei til London for å jobbe på KFUK-hjemmet, og har også valgt å signere oppropet. - Som forbruker synes jeg det er vanskelig å vite hvilke merker som er etiske, sier 18-åringen. H & M har vært ute i hardt vær, men jeg kan jo ikke vite om de andre klesbutikkene er noe bedre. Jeg syns det ville være spennende å få vite hvordan produktene jeg kjøper er laget, og det vil jeg jo få hvis den nye etikkloven går i gjennom.

Signér opprop for en etikklov nå

Like før sommerferien gikk alle partiene på Stortinget inn for SV, MDG og KRF sitt forslag om å be Regjeringen utrede  forslaget til en egen etikklov. Å utrede betyr å undersøke hvordan en slik lov kan se ut, hvilke konsekvenser den kan få og hvilke tiltak som må settes i gang for at den skal bli fulgt. Men selv om dette Stortingsvedtaket nå er til behandling i Barne- og likestillingdepartmentet, er det ikke sikkert at en slik etikklov blir noe av.  

Det eneste som funker er å vise at vi bryr oss, sier Guro Klausen i KFUK-KFUM Global. Foto: K.Glad.

- Nå er det viktig å holde trykket oppe, sier Guro Klausen i KFUK-KFUM-Global. NÅ gjelder det å vise at vi er mange som vil vite hva det koster for arbeiderne som lager tingene vi kjøper. Det eneste som funker er å vise at vi bryr oss. 

SE FILM og signér opprop for en etikklov. 


Andre artikler i nyhetsbrev 03/16

Se bilder fra Spekter-festivalen på Kalvøya

Stemninga i Sirkusteltet når 1500 ungdommer gir jernet på Følelsen du ...

SPEKTER-sangen 2016 – noter og bandblekke er her!

Endelig ligger noter og bandblekke til historiens første SPEKTER-sang ...

Bli med på leir, festival eller nattcup i høst!

Synes du det er gøy å spille ball hele natta, eller foretrekker du du ...

Kall - en videobloggandakt

I denne videobloggandakten kan du høre Anne Line, prest i St. Jakobs ...